Oznakowanie artykułów żywnościowych
Oznakowanie artykułów
żywnościowych
1.
Artykuły mniej trwałe i przeznaczone dla dzieci –
powinny mieć oznakowanie na opakowaniu o treści „ należy spożyć przed….”. Po
tym terminie produkt nie nadaje się do spożycia. Sprzedaż tych artykułów jest
zabroniona.
2. Artykuły żywnościowe pozostałe – mogą mieć oznakowanie na opakowaniu o
treści „ najlepiej spożyć przed…” Tak oznakowane artykuły określają datę
minimalnej trwałości, po jego upływie ( bez przesady) można artykuł spożyć,
godząc się na niższą jego jakość. Sprzedawcy często przeceniają artykuły tak
oznakowane tuz przed tą datą.
Informacje
Liczba wyświetleń: 113
Źródło informacji: Krzysztof Szyperski
Data źródła: 2008-08-18 13:44
Historia zmian
2023-12-15 16:21 Migracja strony